Jag heter Mikaël Stenelo och jag bor i Staffanstorp i Skåne. Jag har alltid varit intresserad av släkten och vilka som funnits före oss. Jag minns att jag frågade ut farfar. Han svarade på mina frågor, men han hade ett lite klurigt leende på läpparna som jag inte riktigt blev klok på. Sen så bad han mig följa med in i vardagsrummet och där visade han mig en tjock bok som innehöll sockengenealogier för Bjuråker, Delsbo och Norrbo. Han förklarade hur hänvisningarna mellan de olika familjerna fungerade och jag satte genast igång med att skriva av de som var hans förfäder.
Det blev inte mer 'forskat' då, men jag har sysslat med det sedan jag var 13 år gammal. Vi var sex stycken i min ålder som var intresserade av att lära oss det på våra Fritt Valt Arbete-timmar, som det hette då, så då skaffade skolan en handledare. Han hette Ivar Blomberg och han lärde oss grunderna.
Eftersom jag gick i skolan nere i NÖ Skåne så blev det morfars släkt jag kollade upp på de timmarna. Vi kom inte så långt då, men jag har sedan fortsatt på egen hand. När vi efter det att jag gått ut grundskolan flyttade upp till Delsbo så tog jag tag i farfars förfäder, och när jag gick ett år i gymnasiet Torsbergskolan i Bollnäs så passade jag på att kolla upp en del av farmors dito.
Jag såg att det i sockengenealogien för Delsbo saknades en del ganska grundläggande data — främst vigseldatum — trots att de gamla vigselböckerna finns tillgängliga. Jag skaffade mig då dessa på mikrofilm och kollade upp de av farfars förfäder som saknade eller hade ofullständiga vigseldatum. Under en del av åren så nämndes även kontrahenternas föräldrar, och då såg jag direkt att det var fel på en del ställen. Jag gav mig därför på att kolla igenom hela vigselböckerna och skapade en lista med rättelser och tillägg, grundad på vad jag fann. Sedan har jag också kollat i andra originalkällor och funnit fler felaktigheter.
Därför har jag gett mig på att skapa en ny sockengenealogi som jag är övertygad om kommer att innehålla färre felaktigheter. Jag har även ändrat upplägget lite, jämfört med den tidigare genealogin. Men det är ett tidsödande arbete, som också kan bli långtråkigt om man bara håller på med det.
Mormors sida såg jag alltid som ett sorgebarn eftersom hennes far är okänd. Denna brist kan eventuellt åtgärdas med hjälp av ett DNA-test som jag nu låtit göra på mamma. Jag har ännu inte fått något resultat av det, och strängt taget har jag inte så stort hopp om en lösning. Men vi får se.
Men jag har kollat en del även på hennes sida. Mormors morfar kom från Fryksdalen i Värmland, och där har jag kunnat hitta en ganska normal mängd av förfäder. Mormors mormors sida är också lite besvärlig, men dennas morfars mormor var en adelsdam så där har jag funnit väldigt många anor. Det rör sig bara om ca 2500 olika personer, men eftersom denna samhällsklass ofta gifte sig med ganska nära släktingar så är det ett flertal av dem som förekommer många gånger.
Ett av mina projekt är att samla ihop artiklar och dokument om dessa förfäder för att kunna visa hur man har resonerat när man kommit fram till vilka som är och vilka som inte är föräldrar till de olika personerna.
Vem är jag?
Mikaël Stenelos släktforskning